Voordat je badkamers gaat bezichtigen in showrooms, is het handig om op een rijtje te hebben wat voor een soort badkamer je eigenlijk zoekt. Er zijn negen verschillende badkamerstijlen: klein, groot, aangepast, modern, klassiek, praktisch, gezellig, wellness en luxe.
Kleine badkamers
Bij een kleine badkamer is het van belang om de vaak rechthoekige ruimte breder te doen lijken. Dit kun je doen door rechthoekige tegels te gebruiken en ze breed op de vloer te leggen. Dit geldt ook voor de wandafwerking van de badkamer. Lichte kleuren en natuurlijk licht maken deze soort badkamer ook ruimer. Daarnaast is het een aanrader om zwevende meubels te gebruiken en transparante douchewanden.
Grote badkamers
Bij een grote badkamer is het slim om de ruimte op te delen. Dit zorgt voor een overzichtelijker en stijlvoller geheel. Zorg voor grote meubels, waarin je je badspullen kunt opbergen. In een grote badkamer moet je wel zorgen voor genoeg sfeer door middel van decoraties, die bij de stijl van je badkamer passen.
Aangepaste badkamers
Deze badkamer is afgestemd op de behoeftes van de gebruiker, waarbij comfort en veiligheid bovenaan staan. Kies daarom hierbij voor een instapbad met antislipvloeren en beugels aan de muur. Heb je een grote ruimte tot je beschikking, kies dan ook voor een verhoogd toilet in de ruimte.
Moderne badkamer
De moderne badkamer is het meest voorkomend. Binnen de moderne stijl heb je nog een aantal substijlen, zoals minimalisme en industrieel. Voor de meeste moderne badkamers geldt echter: maak gebruik van dag- of kunstlicht, weinig kleuren, een rustgevende en sobere inrichting en zwevende badmeubels.
Klassieke badkamer
Typisch voor een klassieke badkamer zijn de zachte warme kleuren. Ook bij de klassieke stijl heb je een aantal substijlen, zoals landelijk. Ook houten badkamermeubels en een sierlijke afwerking van het sanitair zijn typerend voor klassieke badkamers. Een klassieke badkamer straalt warmte, gezelligheid en rust uit door het gebruik van natuurlijke materialen.
Praktische badkamer
Een praktische badkamer is vooral makkelijk te reinigen, doordat er harde/gladde materialen en zwevende meubels gebruikt zijn. Tevens is deze badkamer zeer gebruiksvriendelijk ingericht door middel van inloopdouches, opbergmeubels en goede verlichting.
De gezellige badkamer
Een sfeervolle badkamer kun je bewerkstelligen door ten eerste sfeerverlichting aan te brengen. Hierbij is de kleur en hoeveelheid licht belangrijk. Ook door kleurcontrasten en warme, natuurlijke materialen, kun je een badkamer gezellig laten overkomen. Maak ook gebruik van decoraties, zoals planten.
Wellness thuis
Bij een wellness badkamer richt je de grote ruimte in met een infrarood of klassieke sauna. Ook kun je van je douche een stoomcabine maken of een massagebad laten installeren. In een wellness badkamer moet het wel comfortabel warm zijn. Zorg daarom voor vloerverwarming en bijverwarmingen, zoals infraroodpanelen aan het plafond.
Luxe badkamer
Bij een luxe badkamer is stijl heel belangrijk. Het is daarom aan te raden voor keramische vloer- en wandtegels in donkere kleuren te kiezen voor een luxueuze en ruim ogende uitstraling. In een luxe badkamer hoort tevens een regendouche. Kies daarnaast voor moderne en stijlvolle meubels, die contrasteren met de vloer en wand.