De aannemer

 

Een aannemer heeft de leiding bij een bouwproject. Hij realiseert en coördineert alle bouwactiviteiten aan de hand van de tekeningen van een architect. Een aannemer verzorgt kortom de oplevering van je bouwproject volgens een vooropgesteld contract, waarin de prijs en de overeengekomen termijn afgesproken staan. De term aannemer wordt veelal gebruikt voor het hele bedrijf van aannemers, die de bouw leiden, als ook de persoon die een dergelijk bedrijf stuurt, wanneer deze door een opdrachtgever wordt ingehuurd. Een deel van de activiteiten wordt uitbesteed aan de onderaannemer.

Werkzaamheden aannemers

Het takenpakket van een aannemer is veelzijdig. Bij het inhuren van een aannemersbedrijf wordt er veelal gestart met het opmaken van een offerte, waarin alle kosten per werkzaamheid uitgeschreven worden. Na goedkeuring van de opdrachtgever huurt een aannemer personeel in en zorgt die voor de nodige vergunningen. Daarna wordt een planning opgesteld en wordt de materiaalinkoop gecoördineerd. Vervolgens worden onderaannemers aangenomen en houdt een aannemer toezicht op uitvoerders, vakmensen, et cetera. Tevens houdt een aannemer toezicht op de veiligheid van het bouwproces en eventuele risico’s speurt hij vroegtijdig op.

Waarop letten bij het inhuren?

Een aannemer huur je vooral in voor grotere bouwwerkzaamheden, zodat deze vlekkeloos verlopen. Als je een aannemer inhuurt, is het vooraf handig om een vergelijkingsonderzoek te doen, zodat je de aannemer vindt die het beste bij jouw verbouwing past. Daarnaast is het raadzaam om te kijken of je aannemer een Construction Allrisk verzekering heeft afgesloten, zodat je bouwwerk verzekerd is bij schade aan je huis of de woning van je buren. Kies eveneens een aannemersbedrijf dat het door de overheid erkende keurmerk van BouwGarant draagt. Aannemers, die dit keurmerk hebben, voldoen aan de eisen van kwaliteit en betrouwbaarheid.

Kosten aannemer

Er zijn drie manieren om de prijs te berekenen: de richtprijs, de vaste prijs en de prijs per uur. Bij de richtprijs baseert de aannemer de prijs op de geschatte kosten. De uiteindelijke prijs kan dan tot tien procent afwijken van de richtprijs. Bij een vaste prijs is er geen flexibiliteit mogelijk. Bij de prijs per uur betaal je een aannemer een uurtarief. Je hebt dan wel geen idee wat het totale project je gaat kosten. Een aannemer werkt met een uurtarief van gemiddeld dertig tot vijftig euro. De kosten van materialen zijn hierbij inbegrepen.

 

 

Hoe kun je een aannemer vinden?

Tegenwoordig hoeft het niet lastig te zijn om een aannemer te vinden, die bij je past. Je kunt heel simpel online een aannemer in de buurt zoeken via betrouwbare sites als werkspot.nl of de website van BouwGarant. Daarnaast kun je je laten adviseren door je architect, die door zijn ervaring met aannemers je ook op weg kan helpen. Daarnaast is het eeuwenoude mond-tot-mondreclame nog altijd zeer effectief. Laat vrienden, die reeds een bouwproject gedaan hebben, je adviseren.