Huis Inrichten

 

Je hebt net de verhuisstress achter de rug en vraagt je af of je de puf nog wel hebt om jouw nieuwe huis fatsoenlijk in te richten. Onderzoek wijst uit dat mensen zeventig procent van hun tijd in huis doorbrengen. Het is dus belangrijk dat je een woning hebt, waar je je thuis voelt en dit gevoel van geborgenheid kun je bereiken door je huis naar jouw smaak in te richten. Het inrichten van je huis is daarom een tijdrovende, maar belangrijke bezigheid.

Hoe doe je jouw huis inrichten?

Je kunt ervoor kiezen om je huis te laten inrichten door professionals, zoals interieurontwerpers en -stylisten. Deze deskundigen kunnen door hun ervaring en expertise het beste uit je huis naar voren halen. Aangezien het echter jouw woning is en jij moet je er goed voelen, doen ook veel mensen zelf de inrichting verzorgen. Aan de hand van de volgende tips wordt het inrichten van je huis je al iets gemakkelijker gemaakt.

Houd rekening met de aanwezige ruimte

Het belangrijkst is om je interieur in te richten op basis van de aanwezige ruimte. Dit klinkt logisch, maar wordt toch vaker over het hoofd gezien. In een smalle woonkamer bijvoorbeeld is het beter om geen hoekbank te plaatsen, omdat de woonruimte dan nog kleiner lijkt. Of je plaatst geen grote kledingkast in een kleine slaapkamer.

Houd rekening met de kleuren

Kies een kleur, waarbij jij je fijn voelt. Soms vind je meerdere kleuren mooi, maar het is niet verstandig die allemaal in je interieur te verwerken. Dit zorgt namelijk voor een drukke uitstraling, terwijl je juist tot rust moet kunnen komen in je woning. Kies een of twee hoofdkleuren. Eveneens kun je kiezen voor verschillende kleurpaletten.

 

 

 

Match je kleuren met je meubels

Als je eenmaal een of twee hoofdkleuren hebt gekozen, pas je meubelstukken hier dan op aan. Het inrichten van je huis is eigenlijk niets meer dan het matchen van kleuren met meubels. Ook de stijl van je meubels moeten passen bij elkaar. Je kunt niet kiezen voor verschillende stijlen, want dit komt niet harmonieus over. Kies dus eerst een woonstijl, voordat je meubels gaat kopen.

Blijf praktisch

Als laatste moet je jouw woning praktisch inrichten. Het is vaak kunstzinnig om abstracte zaken in huis te hebben, maar je meubels moeten wel functioneel blijven. Of je vindt tapijten mooi, maar hebt tevens een nog niet zindelijk huisdier. Of je houdt van glazen opzettafeltjes, maar hebt een peuter thuis rondlopen. Zorg daarnaast voor genoeg opbergboxen, zodat je rommel netjes opgeruimd blijft.

Kosten van de inrichting

Hoeveel de inrichting van je huis kost, is afhankelijk van jezelf en jouw woning. De prijzen van de inrichting worden hoger, naarmate je in een groter huis woont. Woon je daarnaast in een nieuwbouw woning, dan moet je vaker een kaal huis inrichten. Ook het aantal bewoners draagt natuurlijk bij aan de inrichtingskosten. Hoe meer mensen, hoe duurder deze zijn. Tevens hangt er een prijs aan kwaliteit. Kies je voor betere meubels, dan betaal je hier ook meer voor. Als laatste bepaalt je eigen smaak het prijskaartje. Houd je van exclusief, dan zal je inrichting meer kosten dan wanneer je voor een kringloop chique uitstraling gaat.