Je eigen tuin ontwerpen

 

Je nieuwe tuin ontwerpen zal heel wat meetwerk en creativiteit van je vragen, maar het resultaat mag er zijn. Een goede basis is bij het ontwerpen van je tuin belangrijk. Allereerst moet je je tuin opmeten vanaf de tuingevel, zodat je zicht hebt op wat er allemaal in je tuin past. Je wilt natuurlijk niet dat je pas gekochte prieeltje of tuinhuisje dadelijk niet past. Vraag ook andere huisbewoners, bijvoorbeeld je partner, wat hun idee├źn zijn voor een nieuwe tuin. Je wilt er immers samen in genieten.

Eerste stappen van je tuin ontwerpen

Voor het ontwerpen van je tuin heb je een aantal hoofdzaken nodig: pen en papier, meetlint, waterpas, paaltjes en touw. Teken in, waar je ongeveer je tuinspullen wilt hebben, het zogenaamde vlekkenplan. Hierbij houd je rekening met hoe de zon in je tuin valt en hoe je tegen de tuin aankijkt vanuit je huis. Houd ook bij het intekenen rekening met je tuinplan, de basisvorm van je tuin, zoals rechthoekig, C-lijn, S-lijn, et cetera. Kijk ook naar de inrichting voor het groene plantgedeelte, het beplantingsplan.

Wat mag niet missen?

Teken het terras als eerste in. In je tuin wil je vast en zeker met lekker weer zitten, dus maak hiervoor ruimte vrij. Wil je ook vaker buiten eten, dan maak het terras groot genoeg. Laat ook een besproeiingsinstallatie inbouwen, zodat je planten ook in droge zomers groen blijven. Wil je elektriciteit in de tuin voor bijvoorbeeld een vijver of verlichting, schakel dan ook meteen een elektricien in.

Je tuin inrichten

Wanneer je jouw eigen tuin ontwerpt, wil je dat die bij jouw smaak past. Houd daarom rekening bij het aanleggen van het terras en paden dat de kleur en materialen passen bij hoe je woning uitziet. Bij tuinvloeren moet je sowieso niet te veel verschillende harde materialen gebruiken, want zo kweek je een onrustige sfeer. Hout is mooi voor je tuin, maar plaats hout wel in zonrijke gedeelten. In de schaduw wordt het nat en glibberig door de groei van mos.

Deskundige hulp

Voor de inrichting van je tuin kun je ook kiezen voor hulp van buitenaf. Hoveniers helpen je om je tuin aan de hand van je ontwerpen in te richten. Ben je niet zo creatief ingesteld, dan kun je ook het ontwerpen van je nieuwe tuin of de renovatie van een oude aan professionele bedrijven overlaten. De professionals maken tuinontwerpen op maat door samen te werken met jou en rekening te houden met jouw wensen. De bedrijven zorgen voor complete tuinplattegronden in 2D of 3D en adviseren over de te plaatsen begroeiing en/of ornamenten.

Voortuin ontwerpen

Een tuinontwerp voor je voortuin kun je ook maken. De werkwijze verschilt niet veel van je achtertuin. Een voortuin ontwerp is vaak alleen niet zo gedetailleerd, omdat er ruimte gehouden moet worden voor de entree. Bij een voortuin is het belangrijk dat deze altijd onderhouden uitziet. Zorg dus voor planten, die niet heel veel onderhoud vergen. Tevens moet je ervoor zorgen dat je tuin privacy biedt, zodat er bijvoorbeeld geen inkijk kan plaatsvinden.