Sanitair

 

Met sanitair worden alle producten bedoeld ten behoeve van de persoonlijke verzorging en hygiëne. Denk hierbij aan zaken als kranen, douches, baden, meubels in de badkamer, wc’s en wastafels. Ook de waterleiding, afvoeren, aansluitingsmateriaal en spoelsystemen worden onder het sanitair gerekend. Wat je aan sanitair in een bepaalde ruimte hebt, zoals de badkamer, is afhankelijk van wat jouw behoeftes zijn. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een toilet in de badkamer, terwijl anderen er alleen de standaard elementen, zoals een douche en wastafel, hebben staan.

Waar kun je sanitair kopen?

Sanitair kun je heel makkelijk in gespecialiseerde sanitair winkels kopen, zoals Sanisale en Sanidirect. Ook kun je veel sanitaire producten in de reguliere bouwmarkt vinden. Winkels als Hornbach en Leen Bakker verkopen zowel gehele sanitaire voorzieningen, zoals toiletten, als de losse accessoires, zoals toiletbrillen. Tegenwoordig kun je ook heel gemakkelijk online voor sanitair winkelen, zoals op sanitairwinkel.nl, zodat je niet de deur uit hoeft en alles aan je deur bezorgd wordt.

Wat zijn de kosten van sanitair?

De kosten zijn afhankelijk van aan welk sanitair je behoefte hebt. Richt je de ruimte met sanitair standaard in, dan hoef je minder sanitair aan te schaffen dan als je meer voor wat luxer maatwerk wil gaan. Hieronder volgt een lijst met de sanitaire voorzieningen en hun prijzen. Hierbij zijn wel btw en montagekosten inbegrepen:

  • Acryl bad is gemiddeld tussen de €600 en €750.
  • Plaatstaal bad kost gemiddeld €800 – €900
  • Gietijzer bad kost zelfs tussen €1750 en €1950
  • Een douchebak kost gemiddeld €400 – €450
  • Een inloopdouche ligt gemiddeld tussen de €1000 en €1400
  • Een douchecabine kost zelfs gemiddeld €1500 – €1900
  • Een toilet is gemiddeld tussen €600 en €750

Welke factoren bepalen de kosten?

Voor een specifieke richtprijs kun je het beste een offerte aanvragen bij het bedrijf, waar je jouw sanitair wil kopen. Er spelen altijd een aantal factoren mee, die je kosten bepalen. Ten eerste, kies je voor eenvoudig sanitair of voor meer luxe? Kies je sanitair van een merk of merkloos sanitair? Als laatste kies je voor standaard of grotere afmetingen? Kosten kun je besparen door te zorgen voor kwantumkorting. Dat is de korting, die je krijgt wanneer jij en bijvoorbeeld de buurman tegelijk nieuw sanitair moeten kopen.

 

 

 

Sanitair onderhouden

Het is belangrijk dat je jouw sanitair op een reguliere basis onderhoudt. Hierdoor vergroot je de levensduur van je sanitaire producten. Zorg ten eerste altijd voor genoeg ventilatie, zodat je sanitair niet door het vocht wordt aangetast. Niet al te sterke schoonmaakmiddelen zijn al genoeg om je badkamer goed schoon te houden. Gebruik hierbij een zeem of zacht sponsdoekje, maar droog wel altijd met een droge doek na. Om kalkaanslag te voorkomen, kun je het beste met een schoonmaakmiddel werken, waarin citroenzuur zit. Gebruik geen chemische middelen, want die veroorzaken krassen in veel materialen.