Doe het zelf of huur een hovenier in

 

Een nieuwe tuin aanleggen doet veel goeds voor de uitstraling van je huis en vormt een belangrijke plek om rust te vinden in het hectische leven van alledag. Een tuin moet daarom net als het interieur van je huis aansluiten bij wat jou een prettig gevoel geeft. Ben je zelf handig, dan kun je een tuin met een paar praktische tips gemakkelijk zelf aanleggen. Ook kun je een hoveniersbedrijf hiervoor inhuren.

Wat kost een nieuwe tuin aanleggen?

De kosten voor het aanleggen van je tuin kan variëren tussen €400 en €20.000, waarbij een gemiddeld project rond de €5000 kost. Het precieze kostenplaatje hangt van een aantal factoren af. Ten eerste, wie legt je tuin aan? Een bedrijf of jij zelf? Laat je een tuinontwerp maken door een tuinarchitect of doe je het zelf? Welke begroeiing wil je? Welke ornamenten? Gebruik je paden? En zo ja, met welk materiaal beleg je deze? De goedkoopste tuinaanleg kost dan ongeveer €75 per m². Wil je een tuin met meer ornamenten of specialer materiaal, dan betaal je gauw €100 tot €250 per m².

Besparen kan

Je kunt kortom de kosten zo gek maken, als je zelf wil. Er zijn echter een aantal makkelijke manieren om die kosten te drukken. Haal je materialen zelf op in de winkels, want dit bespaart bezorgkosten, of bestel bij een regionaal bezorgbedrijf. Daarnaast kun je voorbereidend werk doen. Haal bijvoorbeeld je tuin al leeg, zodat een hovenier meteen kan beginnen met het aanleggen van je tuin. Kies je ervoor om een professional je tuin te laten aanleggen, kies dan een hovenier uit de buurt voor lagere of helemaal geen voorrijkosten.

 

 

Tuin aanleggen door een hovenier

Het aanleggen van je tuin door een deskundige heeft natuurlijk een aantal voordelen. Een hovenier maakt aan de hand van je tuinontwerp een offerte met de te verwachten kosten voor de gebruikte materialen en de op hand zijnde werkzaamheden. Zo kom je financieel nooit voor verrassingen te staan. Tevens wordt er gewerkt met een strakke planning. Je weet, wanneer de begin- en einddatum van het project is. Daarnaast word je gedurende de werkzaamheden op de hoogte gehouden van de vorderingen. Is je tuin klaar, vindt er eerst nog een schriftelijke oplevering plaats, waarbij nagelopen wordt of aan alle wensen voldaan is. Als laatste zit op een tuin garantie, dus mocht er naderhand iets toch niet goed zijn kun je altijd met je hovenier contact opnemen. Ook voor adviesvragen.

Zelf je tuin aanleggen

Ga je zelf een nieuwe tuin aanleggen, dan is het raadzaam om met een paar zaken rekening te houden. Maak allereerst een planning, zodat je weet welke materialen je gaat gebruiken, welke stijl je tuin zal krijgen en hoeveel tijd en geld het project mag kosten. Als je dit helder voor ogen hebt, dan meet je je tuin op en maak je een tuinontwerp met hoe je de tuin gaat inrichten. Vervolgens ga je de materialen halen, die je nodig hebt. Maak vervolgens een tijdsplanning wat op welke dag af moet zijn, wie je eventueel kan helpen en welke werkwijze je gaat hanteren.